A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja. A magasnyomású képződmény távol tartja tőlünk a változásokat okozó frontokat, így még napokig folytatódik a mostanihoz hasonló nyáriasan meleg idő. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően túlnyomóan napos, száraz idő várható, legfeljebb kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az éjszakák továbbra is frissek lesznek, helyenként 10 fok közelébe hűlhet a levegő, napközben azonban 28-30 fok között maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A délkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 20 fok közelébe csökken a hőmérséklet.

null

Csütörtök: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: napközben többnyire napos idő várható, az esti óráktól azonban már erősebben megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A kora délutáni maximum hőmérsékletek még 28-30 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: szombat napközben esők, záporok és viharossá fokozódó északnyugati szél kíséretében egy markáns hidegfront éri el térségünket. A front mögött a mostaninál több mint 10 fokkal hűvösebb levegő érkezik, így erős lehűlés veszi kezdetét, véget ér a késő nyárias idő. A jövő héten további lehűlés várható, igazi őszi időre számíthatunk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyárias idő, szeptember, időjárás