Hazánk időjárását egy anticiklon alakítja. A felhőoszlató, leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz az idő, legfeljebb néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyolfelhőzet. Az anticiklon fölé déli áramlással melegebb léghullámok érkeznek, így a következő napokban fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés, a hét közepén már 30 fok közelébe melegszik a levegő. Jelentős lesz a napi hőingás, mivel éjszakánként erősen lehűl a levegő, helyenként 10 fok körüli minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg kissé a fátyolfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: napos, száraz idő várható. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 12-14 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak.

null

Csütörtök: derült, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: péntekig még folytatódik az igazi nyári idő, majd szombaton már egy markáns hidegfront okoz erős lehűlést.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, nyár, időjárás