Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai továbbra is messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz  az idő, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet.

Az anticiklon fölé déli áramlással egyre melegebb levegő érkezik, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, a hét közepétől már 30 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

Az éjszakák azonban továbbra is frissek maradnak, többnyire 15 fok körüli, vagy kevéssel ez alatti minimum hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: változóan fátyolfelhős, napos idő várható. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűlhet a levegő. 

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 28-30 fok között alakulnak. 

null

Csütörtök: többnyire napos idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejéig folytatódik a hamisítatlan nyári idő. A nappali hőmérsékletek többnyire 30 fok közelében alakulnak, legfeljebb a hétvégén lehet pár fokos felfrissülés. Péntek estétől egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, ennek hatására kissé labilissá válik a légkör, zápor, zivatar azonban csak elszórtan fordulhat elő. 

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, időjárás