Néhány napig anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai elkerülik térségünket. A reggeli pára és ködfoltok feloszlása után többnyire száraz, napos időre számíthatunk, legfeljebb néhol növekszik meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. Erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen már kevéssel 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Péntek estétől azonban már ismét változik az időjárási helyzet

Egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, ennek hatására ismét labilissá válik felettünk a lékör, így növekszik csapadékhajlam. Pénteken még csak elszórtan, majd szombaton már valamivel többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Jelentős lehűlés azonban nem várható, legfeljebb néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 18-21 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: a több-kevesebb napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak elszórtan fordulhat elő. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Szombat: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek általában 24-26 fok között alakulnak, de a tartósan felhős, záporos helyeken nem lesz melegebb 22-23 foknál.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól ismét csökken a zivatarhajlam, napos, száraz idő köszönt be. A kellemes, késő nyárias idő egészen a jövő hét végéig is kitarthat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, felmelegedés, időjárás