A kiadós csapadékot okozó ciklon gyengül, távolodik térségünkből, így ma már csak elszórtan fordulhat elő egy-egy zápor, vagy zivatar. A több-kevesebb napsütés hatására ismét 25 fok köré melegszik a levegő.

Holnaptól péntek délutánig átmenetileg szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, így a napsütésé lesz a főszerep, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből már csak elvétve fordulhat elő kisebb csapadék. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már ismét 30 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

Péntek délutántól, estétől kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ennek hatására fokozatosan növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire napos idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. A délutáni, esti óráktól elszórtan már előfordulhat zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén egy gyenge hidegfront hatására labilissá válik felettünk a légkör, így ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam. Jelentős lehűlés továbbra sem várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, eső, időjárás