A Kárpát-medence közelében egy sekély ciklon örvénylik, ennek áramlási rendszerében továbbra is nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. Ma még folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő, helyenként akár kiadós mennyiségű eső is hullhat.

Holnaptól fokozatosan gyengül a ciklon, így lassan csökken a csapadékhajlam, már csak szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. A több-kevesebb napsütés hatására ismét 25 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

Csütörtökre már jóval szárazabb levegő érkezik fölénk, így egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. Erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek már megközelíthetik a 30 fokot.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: gyakran lesz erősen felhős az ég és többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.
A változó irányú szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul, de a tartósan csapadékos helyeken nem lesz melegebb 20 foknál. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan még előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék már nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 14-16 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul.

null

Távolabbi kilátások: péntek estétől már ismét nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így a hétvégére változékonyabbra fordul időjárásunk. A hőmérsékletekben azonban nem lesz jelentős változás, folytatódik a nyárias idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ciklon, ősz, időjárás