Egy gyenge hidegfront érte el hazánkat, amely lelassul felettünk, így a következő napok időjárását is meghatározza majd. Az igazán hűvös levegő nagy valószínűséggel a határainkon kívül marad, így nálunk folytatódhat az átlagosnál melegebb idő. A nedvesebb, labilis légkör miatt azonban már gyakran lesz erősen felhős az ég és hétfő estig összességében többfelé várható zápor, zivatar.

Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A lehulló csapadék mennyisége végig szeszélyes területi eloszlást mutat majd. A nappali hőmérsékletek többnyire 25-28 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon, illetve a záporok, zivatarok környezetében nem lesz melegebb 22-24 foknál. A rövid napos időszakok, valamint a záporok, heves zivatarok térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés sem kizárt. Többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A változó irányú szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni maximum hőmérsékletek általában 25-28 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon, illetve időszakokban nem lesz melegebb 22-24 foknál. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A változó irányú szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő, de a tartósabban felhős, záporos helyeken 25 foknál hűvösebb lehet.

null

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időszakokra bukkanhat elő a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 23-25 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden még folytatódik a változékony, záporokkal tarkított idő, majd szerdától szárazabb levegő érkezik fölénk, több lesz a napsütés. A hőmérsékletekben nem lesz jelentős változás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, időjárás