Egy közelgő hidegfront előterében továbbra is meleg, de az előző napokhoz képest már valamivel nedvesebb levegő érkezik fölénk, így változékonyabbra fordul időjárásunk. A napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, marad az átlagosnál melegebb idő.

A hétvégére megérkezik fölénk a hidegfront, ami várhatóan lelassul, hullámot vet felettünk. Valószínű, hogy a hűvösebb levegő zöme a nyugati határainkon kívül marad, így nálunk folytatódhat a meleg nyári idő. A nedvesebb levegő miatt azonban gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és összességében többfelé valószínű zápor, zivatar. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása továbbra is bizonytalan.

A nappali hőmérsékletek többnyire 26-29 fok között alakulnak, de a tartósan felhős helyeken, illetve a záporok környezetében ennél hűvösebb lesz. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és néhol egy-egy zápor, vagy zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Összességében többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős helyeken, illetve a záporok környezetében ennél hűvösebb lesz.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő, a záporok, zivatarok környezetében azonban átmenetileg visszaesik a hőmérséklet.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódhat a záporos, zivataros idő, majd ezt követően valószínűleg csökken a csapadékhajlam. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, nyár, időjárás