Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően eseménytelen, száraz idő várható. Az anticiklon fölé egyre melegebb léghullámok áramlanak, így további felmelegedésre számíthatunk, a kora délutáni órákban már 30 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. Az éjszakák azonban meglehetősen frissek lesznek, helyenként 10 fok közelébe hűl a levegő.

Pénteken már kissé változik az időjárási helyzet. Egy közelgő gyenge hidegfront hatására labilissá válik felettünk a légkör, ami már kedvez a gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Az esetleges csapadékgócok azonban egyelőre csak elszórtan, kisebb területeket érintve fordulnak elő. A hőmérsékletekben nem lesz jelentős változás, folytatódik az átlagosnál melegebb idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 20-22 fok közé hűlhet a levegő.

null

Csütörtök: a sok napsütés mellett időnként már megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de csapadék továbbra sem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén átmenetileg több lesz felettünk a felhő és összességében többfelé várható zápor, zivatar. Jelentős lehűléstől azonban nem kell tartani, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, somogy megye, időjárás