Jelentős változás előtt áll időjárásunk. A felettünk elhelyezkedő anticiklon fokozatosan gyengül, ennek hatására a nyugati frontok, frontrendszerek is már megközelíthetik térségünket. A következő 24-36 órában még marad a meleg idő, de egy közelgő hidegfront hatására már labilissá válik felettünk a légkör, így növekszik a zápor, zivatarhajlam. Ma a napsütés mellett már erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan záporok, heves zivatarok is előfordulhatnak.

Szombaton nyugat felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, így a kezdeti napsütés után mindenhol megnövekszik a felhőzet és eleinte csak elszórtan, majd a délutáni óráktól már egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső, helyenként pedig csendes eső is előfordulhat. Mérséklődik a meleg, de a front előtt még viszonylag magasra, 25-27 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnapra megérkezik a jelentős lehűlés, a mostaninál 10-15 fokkal hűvösebb levegő árasztja el térségünket. A nap nagy részében borongós, szeles időre számíthatunk, kevéssel 20 fok alatti csúcs hőmérsékletekkel. Eleinte többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákban várhatóan csökken a csapadékhajlam. A frontból várható csapadék mennyisége és területi eloszlása bizonytalan, de helyenként akár kiadós eső is hullhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni órákban szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni maximum hőmérsékletek 30-32 fok között alakulnak. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: eleinte még előfordulhatnak napos időszakok, majd napközben már egyre több lesz a felhő felettünk. Eleinte szórványosan, majd a délutáni órákban már többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délkeleti, majd későbbiekben északnyugati szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A kora délutáni órákra többnyire 25-27 fok közé melegszik a levegő, de a megye keleti, délkeleti tájain 1-2 fokkal melegebb sem kizárt.

null

Vasárnap: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 17-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején nyugalomba jut a hidegfront, ismét anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Fokozatos felmelegedés kezdődik, a hét közepén már nyárias időre számíthatunk.

null

Ábra: a szombat délutáni, esti órákban északnyugat felől már megkezdődik a hűvösebb levegő beáramlása, így fokozatos lehűlés kezdődik. A keleti, délkeleti tájakon azonban még a késő esti órákban is tartja magát a meleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, nyár, időjárás