Néhány napig még anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, tehát folytatódik az eddigiekhez hasonló nagyrészt száraz, napos idő. A délutáni órákban előfordulhatnak gomolyfelhős tájak, hűsítő zápor, vagy zivatar azonban csak elvétve alakulhat ki.

Továbbra is igen meleg léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a hőség, a legmagasabb nappali hőmérsékletek főleg a nagyobb városokban 35 fok közelében alakulnak.

Péntektől gyengül felettünk az anticiklon, így nyugat felől már megközelít bennünket egy hidegfront. Marad az átlagosnál melegebb idő, de már labilissá válik felettünk a légkör, fokozódik a zivatarhajlam. A napsütés mellett erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé valószínű zápor, heves zivatar.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 32-34 fok között alakul. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: továbbra a napsütésé lesz a főszerep, a délutáni órákban azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet és néhol frissítő zápor, zivatar is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, heves zivatar. A délkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén esők, záporok, zivatarok és megerősödő északnyugati szél kíséretében egy markáns hidegfront éri el térségünket. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása azonban még nagyon bizonytalan.

A ciklon hátoldalán egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk, így megszűnik a kánikula, jelentős lehűlés veszi kezdetét. A hétvégére várható időjárási helyzet azonban nagy fokú bizonytalanságot hordoz magában, így az előrejelzés a jelenlegihez képest még módosulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, nyár, időjárás