A Kárpát-medence időjárását helyi hatások alakítják. Alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek, így többnyire napos, száraz az idő. Az erősebb párolgás miatt azonban időnként magasra törhetnek a gomolyfelhők, de átmeneti zápor, vagy zivatar csak elszórtan alakulhat ki. A helyi keletkezésű zivatargócok előre meg nem határozható időpontokban és helyeken fordulhatnak elő, illetve bizonytalan mennyiségű csapadékot hoznak.

Az anticiklon fölé továbbra is meleg levegő érkezik, így kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést, többnyire 20 fok feletti minimum értékek várhatók. A napi középhőmérséklet eleinte 25, majd a későbbiekben már 27 fok felett alakulhat, így a hét közepén érvénybe léphet a másodfokú hőségriasztás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, átmenetileg azonban megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Elvétve előfordulhat zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-33 fok között alakul. Késő estére 25-27 fok közé enyhül a meleg.

null

Kedd: a napsütés mellett átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan egy-egy frissítő zápor, vagy zivatar is kialakulhat. Kisebb körzetekben felhőszakadás sem kizárt. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-23 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: nagyrészt napos, száraz idő várható, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Néhol előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik az igen meleg idő, sőt 1-2 fokkal tovább erősödhet a nappali felmelegedés. Kedden és csütörtökön átmenetileg növekszik a zivatarhajlam, de az esetleges csapadékgócok csak kisebb területeket érintenek és gyorsan feloszlanak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, nyár, időjárás