Ma már stabilabb lesz felettünk a légkör, így csökken a zivatarhajlam, már csak elvétve fordulhat elő rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. Szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így több lesz a napsütés, és tovább erősödik a nappali felmelegedés. A legtöbb helyen már 30 fok feletti maximum hőmérsékletek várhatók, csak kisebb körzetekben, az erősen gomolyfelhős tájakon lehet ennél kevésbé meleg.

A következő napokban tovább erősít a meleg, már-már országos hőségre számíthatunk. Az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést, többnyire 20 fok feletti minimum hőmérsékletek várhatók, a legmelegebb délutáni órákra pedig 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A napi középhőmérséklet eleinte 25, majd a későbbiekben már 27 fok felett alakulhat, így ezen a nyáron először indokolttá válhat a másodfokú hőségriasztás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban csak elvétve alakulhat ki. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 30-33 fok között alakul. A késő esti órákra 25-27 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. Zápor, zivatar csak elvétve fordulhat elő. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: többnyire napos, száraz idő várható, átmenetileg azonban megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Néhol előfordulhat rövid ideig tartó zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a hőség, legfeljebb az időszak végén eshet vissza pár fokkal a hőmérséklet. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, zápor, zivatar csak elvétve fordulhat elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kánikula, zivatar, hőség, nyár, zápor, csapadék, időjárás