Ma még a sekély ciklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik a többnyire felhős, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás. A hevesebb zivatargócokban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A nappali hőmérsékletek továbbra is tág határok között alakulnak. A gyengén felhős tájakon illetve időszakokban az átlagos köré melegszik a levegő, a csapadékosabb helyeken azonban 25 foknál hűvösebb lesz.

Holnapra eltávolodik a légörvény, mögötte pedig már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. Felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen már több órás napsütésre is számíthatunk. A hőmérsékletek már egységesen, az átlagosnak megfelelően alakulnak.

A hét közepén anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, azaz többnyire napos, száraz idő várható, 30 fok körüli csúcs hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Jelentősebb felhőzetcsökkenés majd az esti óráktól valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északi szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul, de a tartósan csapadékos tájakon 25 foknál hűvösebb lesz. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, már csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az északi szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felében nagy valószínűséggel tovább melegszik a levegő, már-már országos kánikulára számíthatunk. Újabb front nem éri el térségünket, kisebb területeket érintő helyi záporok, zivatarok azonban továbbra is kialakulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, zivatar, időjárás