A változékony, néhány fokkal hűvösebb időt okozó légörvény eltávolodik térségünkből, mögötte pedig már ismét szárazabb, eleinte átlagos hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk. Ma már a napsütésé lesz a főszerep, legfeljebb kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. A nappali hőmérsékletek többnyire 28-30 fok között alakulnak.

Holnap egy közelgő ciklon előoldalán még meleg levegő áramlik fölénk, így folytatódik a kánikula, helyenként kevéssel 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A meleggel együtt azonban már nedvesség is érkezik, így növekszik a légkör labilitása, a délutáni, esti óráktól már megjelennek a záporok, zivatarok.

Vasárnaptól egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat, így meglehetősen változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított időre számíthatunk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a napos időszakok mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és eleinte csak elszórtan, majd a késő délutáni, esti óráktól már többfelé valószínű zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még marad a változékony idő, majd ezt követően ismét szárazabb léghullámok érkeznek fölénk. A folytatásban szélsőségektől mentes, meleg nyári idő várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: strandidő, július, időjárás