Továbbra is anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a jelentős változásokat okozó ciklonok és azok frontjai messze elkerülik térségünket. Többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet.

Egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar kialakulását ugyan nem lehet kizárni, ezek azonban csak kis területet érintenek és viszonylag gyorsan feloszlanak. A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, napközben továbbra is 28-30 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk majd. Hétfő délutántól, estétől kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így valamivel nagyobb eséllyel fordulhatnak elő helyi záporok, zivatarok. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, néhol előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. A késő esti órákra 23-25 fok közé mérséklődik a meleg. 

hétfő.jpg

Hétfő: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a késő délutáni, esti órákban néhol zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében folytatódik az igazi nyári idő, sőt a hét második felétől további melegedés várható, egyre inkább 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tartós, nyár, meleg, hőség, időjárás