Egy közelgő hidegfront előtt ma még meleg levegő áramlik fölénk, így folytatódik az igazi nyári idő, a nappali csúcs hőmérsékletek már 30 fok közelében alakulnak. Többnyire száraz idő várható, néhol azonban előfordulhat átmeneti zápor, vagy zivatar.

Holnap napközben megérkezik fölénk a hidegfront, ezért átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. A megerősödő északnyugati széllel néhány fokkal frissebb levegő érkezik fölénk, a délutáni órák hőmérséklete már csak 25 fok körül alakul, sőt a tartósabban felhős, csapadékos tájakon nem lesz melegebb 20-22 foknál.
Csütörtökre át is halad felettünk a front, így csökken a csapadékhajlam, ismét melegszik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a napos időszakok között átmenetileg erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan átmeneti zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé mérséklődik a meleg.

null

Szerda: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos tájak, majd átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 22-25 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékeket a még gyengén felhős, naposabb tájakon mérhetjük.

null

Csütörtök: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben mindenhol felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnapig igazi nyári idő várható, 30 fok közeli csúcs hőmérsékletekkel. Eleinte napos, száraz idő várható, majd az időszak végén ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, somogy megye, időjárás