Egy közelgő hidegfront előterében hétfőn és kedden kissé melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek kedden már megközelíthetik a 30 fokot. Eleinte száraz levegő alakítja időjárásunkat, így sok lesz a napsütés, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet.

Szerdára megérkezik fölénk a hidegfront, ezért átmenetileg mindenhol megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel néhány fokkal hűvösebb levegő árasztja el térségünket, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már többnyire 25 fok alatt alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-28 fok között alakul. Késő esti órákra 22-24 fok közé hűl a levegő.

Kedd: napközben gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé valószínű zápor, zivatar. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében már szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így több lesz a napsütés, a nappali hőmérsékletek pedig már ismét 30 fok közelében alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, kánikula, nyár, hőség, csapadék, zápor, időjárás