Északi áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amellyel többnyire száraz, átlagos hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk. A hosszabb napos időszakok mellett átmenetileg erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, zápor, zivatar azonban csak elvétve fordulhat elő. A következő napokban állandósulnak a hőmérsékletek.

Éjszakánként 15 fok közelébe hűl a levegő, míg napközben többnyire 24-27 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. Kedden egy közelgő front előterében délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel néhány fokkal melegebb levegő érkezik fölénk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, csapadék azonban nem várható. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. A késő esti órákra 20-22 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Kedd: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, erősebb felhősödés majd az esti, késő esti óráktól valószínű. Néhol előfordulhat zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét szerdán egy hidegfront hatására ismét egyre többfelé várható zápor, zivatar és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében azonban már gyors felmelegedés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zivatar, hőség, kánikula, zápor, nyár, csapadék, időjárás