A változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított időt okozó hidegfront elhagyja térségünket, mögötte pedig már szárazabb, átlagos hőmérsékletű léghullámok érkeznek fölénk. Napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása, a délutáni órákban már csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, vagy zivatar. A legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 25-27 fok között alakulnak, de az élénk, időnként erős északnyugati szél kissé rontja majd a hőérzetünket.

Holnaptól már a napsütésé lesz a főszerep, de a szél továbbra is erős marad. Ezzel együtt azonban kellemes nyári idő várható, 25 fok körüli maximum hőmérsékletekkel.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd napközben megszűnik a csapadék, fokozatosan felszakadozik a felhőzet, már csak elszórtan fordulhat elő zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 21-23 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-18 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő héten is folytatódik az igazi nyári idő. Szerdára egy hidegfront hatására ugyan visszaesik a hőmérséklet, ezt követően azonban gyors felmelegedés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, zivatar, csapadék, nyár, időjárás