Tartós déli áramlás alakult ki a Kárpát-medence felett, amellyel több hullámban meleg levegő érkezik fölénk. A következő napokban is folytatódik az ilyenkor szokásosnál 4-5 fokkal melegebb, igazi nyári idő. A meleggel együtt azonban páradús léghullámok is érkeznek fölénk, így fokozódik a fülledtség, a labilis levegő pedig kedvez a gomolyfelhő képződésnek és a helyi záporok, zivatarok kialakulásának.

A hevesebb események főleg a délutáni, kora esti, illetve a hajnali órákban fordulhatnak elő, de csak elszórt, vagy szórványos jelleggel. Az erősebb zivatargócokat felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérheti.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Kedd: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél megélénkül, zivatarokban átmenetileg megerősödik, viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

Szerda: a hosszabb napos időszakok mellett átmenetileg erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeletire forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

Csütörtök: a napsütés mellett erősen felhős időszakok is lesznek és összességében többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, zivatarokban átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét közepéig folytatódik az átlagosnál melegebb, igazi nyári idő. Záporok, zivatarok kialakulásával azonban továbbra is számolni kell.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, kánikula, nyár, zivatar, zápor, időjárás, csapadék