Egy ciklon előoldali áramlásában ismét egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így az átmeneti felfrissülés után visszatér a meleg nyári idő. Ma gyors felmelegedés kezdődik, a délutáni órák hőmérséklete már megközelítheti a 30 fokot. Többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet.

Holnaptól a meleg mellé kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik, ami kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A délelőtti órákban még többnyire napos idő várható, majd délutáni órákra magasra nőnek a gomolyfelhők és szórványosan számíthatunk nyárias záporokra, zivatarokra. A hőmérsékletek végig az átlagos felett, időnként 30 fok közelében alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Elvétve előfordulhat futó zápor, vagy kisebb zivatar. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete általában 27-29 fok között alakul, de kisebb körzetekben akár 30 fok is lehet. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, a több napsütésre a délelőtti, kora délutáni órákban számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul.

Hétfő: a hosszabb napos időszakok mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól helyenként zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat. A hajnali órákra 13-15 fokig hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódhat a meleg nyári idő, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Szórványosan továbbra is előfordulhat zápor, vagy zivatar.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, zivatar, nyár, tavasz, csapadék, időjárás