Egy közelgő hidegfront előterében ma még igen enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg tovább emelkedik a hőmérséklet, nagy területen mérhetünk 15 fok feletti csúcs értékeket. Eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a délutáni, esti óráktól megvastagszik felettünk a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. 

Holnapra megérkezik fölénk a hidegfront, amely mögött a mainál jó 10 fokkal hidegebb levegő érkezik. Jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete már csak 5 fok körül alakul. Eleinte még többfelé várható eső, a magasabb helyeken havas eső, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása.

Csütörtökön már ismét délire fordul az áramlás felettünk, amellyel újabb adag enyhe levegő érkezik fölénk. A gyengén fagyos hajnal után ismét 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Folytatódik a változékony idő, a délutáni órákban szórványosan alakulhat ki eső, zápor. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: eleinte még előfordulhatnak gyengén felhős, napos időszakok, majd a délutáni óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. Késő estére 8-10 fokig mérséklődik az enyheség. 

null

Szerda: eleinte még többfelé várható eső, néhol havas eső, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Átmenetileg északnyugatira fordul a szél és megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 4-6 fok közé enyhül a levegő. 

null

Csütörtök: gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak majd. A délutáni órákban szórványosan kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugatira forduló szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. A kora délutáni órákra 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. 

Távolabbi kilátások: szombatig folytatódik a változékony, enyhe idő.Többnyire a felhőké lesz a főszerep és összességében többfelé várható eső, zápor. Vasárnapra hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, így az addigi esőket havas eső, havazás váltja fel, ezzel együtt azonban fokozatosan csökken a csapadékhajlam. Jelentős lehűlés kezdődik.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, tavasz, időjárás