Délnyugat felől nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, ezért ma tovább növekszik, vastagszik felettünk a felhőzet és a déli, délutáni óráktól már egyre többfelé várható kisebb eső, zápor. 

Holnap egy hidegfront éri el térségünket, így folytatódik a változékony, eleinte még csapadékos idő. Napközben a front mögött már szárazabb léghullámok érkeznek, így megszűnik az eső, a délutáni órákban már egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. A megerősödő északnyugati széllel kissé hidegebb levegő érkezik fölénk a magasban, 2 méteres magasságban azonban nem várható lényeges lehűlés. 

Vasárnap is folytatódik a változékony, szeles idő. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan alakulhat ki gyenge eső, futó zápor. Erősödik az éjszakai lehűlés, egyre többfelé várható gyenge fagy, a nappali hőmérsékletekben azonban nem várható lényeges változás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Eleinte csak néhol, majd napközben már egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: eleinte folytatódik a borult idő, többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni óráktól csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 6-8 fok közé enyhül a levegő. 

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete -1,+1 fok között alakul. A délutáni órákra 5-7 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét elejétől váltakozó nedvességtartalmú, egyre hidegebb léghullámok érkeznek fölénk. Mérséklődik a nappali felmelegedés és éjszakánként egyre többfelé várható gyenge fagy. Az időnként erősen megnövekvő felhőzetből kisebb esők, esetleg futó hózáporok is kialakulhatnak majd. A jövő hét második felében enyhülés kezdődik.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: november, eső, időjárás