Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változásokat okozó ciklonok és azok frontjai mesze elkerülik térségünket. A következő napokban folytatódik az eseménytelen csendes idő, csapadék, vagy erős szél nem rontja majd a hőérzetünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb kisebb körzetekben lehetnek tartósan felhős időszakok.

Az anticiklon áramlási rendszerében kissé hűvösebb léghullámok szivárognak fölénk, ez azonban a nappali hőmérsékletekben nem okoz jelentős változást, legfeljebb 1-2 fokkal mérséklődik majd a nappali felmelegedés. 

Az éjszakák azonban meglehetősen hűvösek, sőt hidegek lesznek. Hajnalonként szinte mindenhol 10 fok alá hűl a levegő, de a derült szélvédett helyeken, főleg a mélyebben fekvő völgyekben akár 5 fok alatti minimum hőmérsékletek is előfordulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Péntek: többnyire változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb kisebb körzetekben növekedhet meg erősebben a felhőzet, de csapadék ezeken a helyeken sem várható. A délkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A késő esti órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. 

null

Szombat: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Helyenként tartósabban felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete többnyire 6-8 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

null

Vasárnap: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a felhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul, de a mélyebben fekvő völgyekben ennél hidegebb is lehet. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: hétfő estig folytatódik a csendes idő, majd kedden északnyugat felől egy hidegfront éri el térségünket, így egyre többfelé várható eső, zápor és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. A hét közepétől azonban ismét csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, időjárás