Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai már elkerülik térségünket. Az anticiklon peremén többnyire száraz levegő érkezik fölénk, így több-kevesebb napsütésre mindenhol számíthatunk, legfeljebb kisebb körzetekben maradhat tartósan felhős az ég. Számottevő csapadék sehol sem várható, legfeljebb elvétve fordulhat elő jelentéktelen futó zápor.

Péntektől az anticiklon áramlási rendszerében már hűvösebb léghullámok szivárognak fölénk, de még így marad a kellemes őszi idő, legfeljebb néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés. Az éjszakák azonban egyre hűvösebb lesznek, a mélyebben fekvő völgyekben akár 5 fok alá is hűlhet a levegő. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Szerda: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, kisebb körzetekben pedig tartósan felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Legfeljebb elvétve alakulhat ki futó zápor. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul, de a felhősebb tájakon ennél kissé hűvösebb lesz. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő. 

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, kisebb körzetekben azonban tartósan felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem lesz. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul, foltokban köd is képződhet. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő, a tartósan felhős tájakon azonban kevéssel 20 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. 

null

Péntek: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással, csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul, a mélyebben fekvő helyeken azonban 5 fok alá is hűlhet a levegő. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő. 

Távolabbi kilátások: a hétvégén még folytatódik a hasonló idő, majd a jövő hét elején már ismét változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. A kezdeti enyheség után újabb lehűlés valószínű.

null

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vénasszonyok nyara, szeptember, időjárás