Északnyugati áramlással kissé hűvösebb, vagy kevésbé meleg léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így ma még folytatódik az átlagosnál néhány fokkal hűvösebb idő. A friss éjszakát mérsékelten meleg nappal követi, a legmagasabb hőmérsékletek többnyire 24-26 fok között alakulnak majd. 

A következő napokban megszűnik a hűvösebb levegő utánpótlása, fokozatosan délire fordul felettünk az áramlás, amellyel már ismét melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Napról-napra néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet, kedd délután már megközelíthetjük a 30 fokot. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg
 

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 18-20 fok közé hűl a levegő.

 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő. 

 

kedd.jpg

Kedd: többnyire a napsütésé lesz a főszerep, csak néhol növekedhet meg a fátyol, illetve gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: szerdától további felmelegedés várható, egyre inkább 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hétvégére azonban egy markáns hidegfront érkezik fölénk, várhatóan jelentősen mérséklődik majd a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: napos, időjárás, kellemes, enyhe, felmelegedés, nyár