Ma extrém erős UV sugárzásra számíthatunk!

Egy közelgő hidegfront előterében ma még igen meleg, eleinte száraz léghullámok érkeznek fölénk. Napközben többnyire a napsütésé lesz a főszerep, a legmagasabb hőmérsékletek pedig 35 fok közelében alakulnak majd. A délutáni, esti óráktól már kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, így erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat majd.

Csütörtökön és pénteken változóan felhős, napos, többfelé erősen szeles időre számíthatunk. Megszűnik a kánikula, helyenként már kevéssel 30 fok alá hűl a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a hosszabb napos időszakok mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, de zápor, vagy zivatar csak elszórtan alakulhat ki. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. Késő estére 26-28 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor, vagy gyenge zivatar. Napközben megerősödik a délnyugati szél. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől a jövő hét közepéig mérsékelten meleg, nyári idő várható, majd ezt követően újabb jelentős felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, tetőpont, időjárás