Kukoricaföldjét mutatta kedd délelőtt Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó. Itt hetek óta teljesen száraz a talaj, nincs benne nedvesség. A csapadékhiány és a hozzá párosuló kánikula miatt a növények kezdenek kiszáradni.

- Sajnos gyenge minőségű földön gazdálkodunk és a hőhullám nagyon nagy problémát okoz. Az elmúlt hetekben csak egy-két milliméter eső esett, az szinte semmit se ért - tette hozzá Szabó Tibor.

Délután két órakor 31 fokot mutatott a Kossuth téri hőmérő Kaposváron. Gyerekek és a felnőttek egyaránt fagylalttal hűtötték magukat. A galambok pedig a szökőkútban találtak enyhülést.

A KaposPont időjósa szerint a hőség oka, hogy egy erős anticiklon alakult ki felettünk és ez nem engedi, hogy a hűvösebb, csapadékos légtömegek alakítsák az időjárást.

Emellett afrikai eredetű nagyon meleg léghullámok érkeznek, így a következő napokban kánikulára kell számítani.

- Úgy néz ki, hogy egy kicsit tartósabb lesz a szokásosnál, magasabb lesz az anticiklon, ami azt jelenti, hogy legalább a hónap végéig kitart ez a kánikula, sőt a hőség. Később már az éjszakai órák sem hoznak majd felfrissülést - válaszolta a KaposPont időjósa.

Szalinay Tibor hozzátette, a hét második felében időnként egy-egy gyenge front elérheti ugyan a térségünket, záporok és zivatarok azonban kevés helyen alakulhatnak ki. Enyhülésre csak a jövő hónap elején lehet számítani.

Címkék: szárazság, szántóföld, hőség, kánikula, időjárás