Déli áramlással meleg, többnyire száraz léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, így a következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés, főleg vasárnap emelkedik 30 fok fölé a hőmérséklet. Többnyire változóan felhős, napos idő várható, elvétve azonban előfordulhat hűsítő zápor, vagy zivatar.

Hétfőn egy közelgő hidegfront hatására már ismét nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk, ezért több lesz felettünk a gomolyfelhő és napközben egyre többfelé várható zápor, heves zivatar. Kissé már mérséklődik a nappali felmelegedés, de a magasabb páratartalom miatt ebből nem sokat érzékelünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, vagy zivatar. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. A késő esti órákra 22-24 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap: változóan felhős, többnyire napos idő várható, erősebb felhőzetnövekedés, illetve elszórt zápor, vagy zivatar majd az esti, késő esti óráktól valószínű. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 30-32 fok közé melegszik a levegő.

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és egyre többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd. A déli, délkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét szerdára megérkezik fölénk a hűvösebb levegő, így átmenetileg jelentősen visszaesik a hőmérséklet, ezzel együtt azonban csökken a csapadékhajlam is. A hét második felétől fokozatos felmelegedés kezdődik, a hétvégén már kánikula valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jégeső, fagy, enyhül, eső, zápor, front, felhő, változékony, tavasz, zivatar, csapadék, időjárás