Északi áramlással több hullámban sarkvidéki eredetű, hideg levegő érkezik a Kárpát-medence fölé. A következő napokban visszatérnek a kemény éjszakai fagyok és napközben sem emelkedik a 0 fok fölé a hőmérséklet.
Eleinte többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek tartósabb ködfoltok.

A jövő hét elején dél felől kissé nedvesebb léghullámok szivárognak fölénk, így időnként már erősebben megnövekedhet a felhőzet és néhol kisebb hószállingózás, gyenge hóesés is előfordulhat majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északnyugtai szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére -6,-4 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, csak néhol lehet kevés napsütés. Elszórtan előfordulhat kisebb hószállingózás, gyenge havazás. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete -10,-6 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a tartósan derült helyeken mérhetjük majd. A délutáni órákra -3,-1 fok közé enyhül a levegő.

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat hószállingózás, futó hózápor. Az északkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-5 fok között alakul, a magasabb értékeket az erősebben felhős tájakon mérhetjük majd. A délutáni órákra -3,-1 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét végéig folytatódik a kemény téli idő. Tőlünk délre egy mediterrán ciklon alakul ki, melynek kisebb csapadékzónái időnként megközelíthetik hazánkat is. Elsősorban a megye déli tájain hószállingózás, kisebb hóesés is előfordulhat majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: jeges, jég, , havas, tél, időjárás