Anticiklon, illetve az ebben kialakult hidegpárna alakítja a Kárpát-medence időjárását. A változást okozó ciklonok, illetve ezek frontjai messze elkerülik térségünket, ezért szombat estig még folytatódik a mostanihoz hasonló idő.

Többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös időre számíthatunk, csak kisebb körzetekben szakadozhat fel rövid időre a felhőzet. Kisebb hószállingózás, a sűrű ködfoltokban zúzmara képződés, vagy gyenge ónos szitálás is előfordulhat majd, de számottevő csapadék továbbra sem várható.

Jelentéktelen lesz a napi hőigás, vagyis az éjszakai és a nappali hőmérsékletek nagyjából egyformán alakulnak, többnyire -3,-1 fok közötti értékeket mérhetünk majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös időre számíthatunk, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Kisebb hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. A délkeleti szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A késő esti órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő.

Péntek: borult, párás, helyenként tartósan ködös időre számíthatunk. Néhol előfordulhat hószállingózás, gyenge ónos szitálás. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő.

Szombat: túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Elszórtan előfordulhat ködszitálás, vagy ónos szitálás. A délnyugati szél kissé megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra -1,+1 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: az ünnepek alatt jelentősen megenyhül az idő, hétfőn már 5 fok feletti nappali hőmérsékletek várhatók. A megélénkülő szélben felszakad a ködpárna, így már kevés napsütés is előfordulhat majd, igaz elszórtan kisebb záporokra is számíthatunk. A jövő hét közepére újabb hidegfront érkezik, kissé visszaesik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: havazás, változékony, lehűl, tél, , front, eső, felhő, fagy, csapadék, időjárás