Időjárásunkat egy anticiklon, illetve a benne kialakult hideg légpárna alakítja. A medencében megülepedett nyirkos, egyre szennyezettebb levegőt csak egy markáns hidegfront tudná kisöpörni, erre azonban még napokig várnunk kell.

Péntekig tehát folytatódik a borongós, helyenként tartósan ködös idő, csak kisebb körzetekben bukkanhat elő rövid időre a nap. Számottevő csapadék továbbra sem várható, de kisebb hószállingózás, a sűrű ködfoltokban zúzmara képződés, vagy gyenge ónos szitálás előfordulhat majd.

Jelentéktelen lesz a napi hőingás, vagyis az éjszakai és a nappali hőmérsékletek nagyjából egyformán alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Néhol hószállingózás, ónos szitálás is előfordulhat majd. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete -2, 0 fok között alakul. A késő esti órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő.

Csütörtök: többnyire borult, helyenként tartósan ködös idő várható, csak néhol bukkanhat elő rövid időre a nap. Kisebb hószállingózás, ónos szitálás előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő.

Péntek: borult, párás, helyenként egész nap ködös idő várható. Néhol előfordulhat hószállingózás, vagy ónos szitálás. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. A délutáni órákra -1,+1 fok közé enyhül a levegő.

Távolabbi kilátások: szombatig marad a mostanihoz hasonló idő, majd ezt követően nyugat felől egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, hétfőn már 5 fok fölé, sőt helyenként akár 10 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felhő, változékony, fagy, havazás, eső, , tél, csapadék, időjárás