A következő napokban egy anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó ciklonok és azok frontjai továbbra is elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására eseménytelen, nagyrészt száraz az idő. Kevés napsütés szinte bárhol lehet, ugyanakkor lesznek helyek ahol az éjjel képződött köd egész nap megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik. Ezeken a tájakon napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, ellentétben a naposabb helyektől, ahol akár +2,+3 fokot is mérhetünk majd. A sűrű ködfoltokban zúzmara lerakódás, vagy gyenge ónos szitálás is előfordulhat.

A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, helyenként azonban kevés napsütés is előfordulhat majd. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órákra -1,+2 fok közé enyhülhet a levegő, a magasabb értékeket a gyengén felhős tájakon mérhetjük majd. A késő esti órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire felhős, párás, helyenként tartósan ködös időre számíthatunk, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél kissé megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul, többfelé képződhet zúzmarás köd. A délutáni órákra -1,+3 fok közé enyhül a levegő. A hidegebb idő a tartósan ködös, ködfelhős tájakon várható.

Szerda: nagyrészt felhős, helyenként tartósan ködös időre számíthatunk, kisebb körzetekben azonban előbukkanhat a nap. A délkeleti szél kissé megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -6,-4 fok között alakul, többfelé képződhet sűrű, zúzmarás köd. A délutáni órákra -1,+2 fok közé enyhül a levegő, a magasabb hőmérsékleteket a gyengén felhős tájakon mérhetjük majd.

Távolabbi kilátások: a hétvégéig folytatódik a mostanihoz hasonló idő, majd ezt követően várhatóan megmozdul felettünk a levegő, felszakad a hideg párna, ennek hatására pedig erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehűl, ősz, változékony, felhő, tél, csapadék, fagy, front, eső, időjárás