A Kárpát-medence időjárását egy anticiklon alakítja, a jelentős változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire változóan felhős, napos idő várható, csak kisebb területeken maradhat meg tartósabban a köd, illetve az időszak elején lehetnek erősen felhős időszakok. Az anticiklon fölé kelet, délkelet felől hideg léghullámok érkeznek, így folytatódik a téli idő.

A lehűlés mértéke inkább az éjszakai hőmérsékletekben mutatkozik majd meg, helyenként ugyanis -10 fok közelébe hűlhet a levegő. Napközben a sok napsütés hatására gyorsan enyhül a levegő, a legmagasabb hőmérsékletek általában 1-3 fok között alakulhatnak majd.

Lesznek helyek, ahol az éjszakai órákban képződött köd tartósan megmarad, máshol pedig a megemelkedett ködből rétegfelhőzet képződik. Ezeken a tájakon egész napos fagy várható. A napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: eleinte még erősen felhős, vagy borult idő várható, majd napközben megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. A délkeleti, keleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A késő esti órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő.

Szombat: változóan felhős, többnyire napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehetnek tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -7,-5 fok között alakul, helyenként zúzmarás köd is képződhet. A délutáni órákra -1,+3 fokig enyhül a levegő. Az alacsonyabb értékeket tartósan ködös helyeken mérhetjük majd.

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, vagy erősen felhős időszakok is előfordulhatnak majd. A délkeleti szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete -8,-6 fok között alakul, helyenként zúzmarás ködre is számítani kell. A délutáni órák hőmérséklete -1,+3 fok között alakul. Az alacsonyabb értékeket az egész nap ködös, ködfelhős tájakon mérhetjük majd.

Távolabbi kilátások: karácsonyig folytatódik az átlagos hőmérsékletű, téli idő. A jövő hét közepén kissé nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, ezért több lesz felettünk a felhő és itt-ott kisebb hószállingózás is előfordulhat majd.

A jelenlegi modellszámítások szerint, Somogy megyében a fehér karácsony esélye: 10 %.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, havazás, felhő, , fagy, tél, eső, csapadék, időjárás