Egy ciklon előoldali áramlásában igen enyhe, nedves léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. Vasárnapig átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, ezzel együtt azonban változékonyabbra is fordul időjárásunk.
Több csapadékzóna is érinti majd térségünket, ezekből összességében többfelé hullhat jelentős mennyiségű eső, zápor. A távozó és érkező esőzónák között átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, ilyenkor akár 20 fok közelébe is emelkedhet a hőmérséklet.
Hétfőn egy hidegfront hatására már mérséklődik a nappali felmelegedés, de hideg idő egyelőre még nem várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

1005_szo

Szombat: eleinte még lehet kevés napsütés, majd napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már eső, zápor is előfordulhat majd. A déli szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 11-13 fokig hűl a levegő.

1005_v

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban felszakadozhat a felhőzet, kevés napsütés is lehet. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A hajnali órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 15-18 fok közé melegszik a levegő, de néhol ennél is melegebb lehet.

1005_h

Hétfő: eleinte csökken a csapadékhajlam, átmenetileg felszakadozik a felhőzet, a délutáni, esti óráktól azonban ismét egyre többfelé kell számítani esőre, záporra. Az északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fokig melegszik a levegő.

1005_egyh

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a csapadékos idő, majd ezt követően szárazabb levegő érkezik fölénk, csökken a csapadékhajlam. A hét második felétől ismét megjelennek a hajnali fagyok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, felmelegedés, eső, csapadék, időjárás