Egy közelgő hidegfront előterében ma enyhe, növekvő nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk. Átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, ezzel együtt azonban változékonyabbra fordul az idő. Napközben észak felől tovább növekszik a felhőzet és a délutáni óráktól már kisebb eső, zápor is előfordulhat majd.

Holnapra át is halad felettünk a hidegfront, napközben megkezdődik a felhőzet felszakadozása, a délutáni órákban már több-kevesebb napsütés is lehet. A megerősödő északnyugati széllel hidegebb léghullámok érkeznek fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már csak 10 fok körül alakulnak majd.

Péntektől nyugalomba jut felettünk a hidegfront, átmenetileg szárazabb, eseménytelen idő köszönt be. Ismét erősödik az éjszakai lehűlés, megjelenek a gyenge fagyok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb eleinte lehetnek rövid napos időszakok. A délutáni óráktól szórványosan számíthatunk kisebb esőkre, záporokra. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 8-10 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: eleinte folytatódik az erősen felhős idő, majd a délutáni órákra felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés is lehet. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

Péntek: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -1,+1 fok között alakul, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 9-11 fokig melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. A hétvégén egy ciklon előoldalán melegebb, vasárnaptól egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk. Átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, ezzel együtt azonban csapadékosabbra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: változékony, felhő, ősz, fagy, csapadék, időjárás