Egy ciklon előoldalán délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. A melegebb levegő beáramlása kezdetben még nem jár erős légmozgással, így eleinte erősödik a ködhajlam, főleg ma fordulhatnak elő kiterjedtebb ködfoltok. A tartósan ködös, ködfelhős körzetekben alig emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet, ezzel szemben a naposabb tájakon 15-16 fokos csúcs értékeket is mérhetünk majd.

A jövőhét elejétől felerősödik felettünk az áramlás, egyre erősebb lesz a délnyugati szél, így várhatóan gyengül a ködhajlam. Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek már elérhetik a 20 fokot.


Megjegyzés: a napos, valamint a ködös, ködfelhős területek térben és időben is váltakozhatnak majd egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan ködös, vagy ködfelhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem várható, legfeljebb átmeneti ködszitálás fordulhat elő. A délnyugtai szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 12-16 fok között alakul, a magasabb értékek a tartósan napos tájakon lesznek. A késő esti órákra 7-9 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: a reggeli ködök feloszlását követően változóan felhős, napos idő várható, csak néhol növekedhet meg tartósabban a felhőzet. Csapadék nem lesz. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 17-19 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: eleinte változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd a késő délutáni, esti óráktól erősebben megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. A délnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szerdára egy újabb frontrendszer érkezik fölénk, hatására átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A front mögött 5-6 fokkal hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk, így jelentősebben visszaesik a hőmérséklet. A hét második felében már ismét anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, csendes, eseménytelen idő köszönt be.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október 23., napsütés, köd, időjárás, kaposvár