A következő napokban délkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel az eddigieknél kissé enyhébb, eleinte szárazabb léghullámok érkeznek fölénk.
A hétvégén átmenetileg kevesebb lesz a felhő felettünk, csendes, párás, késő őszi időre számíthatunk. Hajnalonként mélyebben fekvő tájakon még előfordulhat gyenge fagy, napközben pedig többnyire 12-14 fok közé melegszik a levegő.

A jövő hét elejétől már kissé nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk a magasban, ezért ismét több lesz felettünk a felhő, de csapadék hétfő délutánig csak elvétve fordulhat majd elő. Fokozatosan gyengül az éjszakai lehűlés, megszűnnek a hajnali fagyok, a nappali hőmérsékletekben azonban nem várható lényeges változás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

szombat

Szombat: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Csapadék nem valószínű. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 5-7 fok közé hűl a levegő.

vasárnap

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Legfeljebb elvétve alakulhat ki futó zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete -1,+3 fok között alakul, az alacsonyabb értékeket a mélyebben fekvő völgyekben mérhetjük majd. Helyenként sűrű ködfoltok is képződhetnek. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

hétfő

Hétfő: eleinte változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, majd a késő délutáni, esti óráktól már erősebben megnövekszik a felhőzet, de csapadék még csak elszórtan fordulhat majd elő. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul, néhol köd is képződhet. A délutáni órákra 12-14 fokig melegszik a levegő.

egyhetes

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerül hazánk. Dél felől több hullámban egyre nagyobb nedvességtartalmú légtömegek érkeznek fölénk, ennek hatására csapadékosra fordul az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: lehülés, hűvös, hétvége, hideg, ősz, időjárás