Északi, északnyugati áramlással továbbra is hűvös léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, azért a következő napokban is folytatódik a szeles, az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő. Pénteken nem várható számottevő csapadék, de egy délkelet felől közelgő ciklon előjeleként már erősebben megnövekszik a felhőzet, csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap.

A hétvége nagy részében egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat, borongós, gyakran csapadékos időre számíthatunk. Vasárnap estig többfelé és több alkalommal várható újabb eső, zápor, helyenként nagy mennyiségű csapadék is hullhat. A ciklon hátoldalán az eddigieknél is hűvösebb levegő érkezik fölénk, a legmagasabb nappali hőmérsékletek szombaton csupán 15-17 fok között alakulhatnak majd.

null

Vasárnap már távolodik térségünkből a ciklon csapadékzónája, de szórványosan továbbra is előfordulhatnak esők, záporok.

Megjegyzés: a hétvégén összességében jelentős, helyenként extrém mennyiségű csapadék is hullhat. A tartós, heves esőkből, intenzív záporokból, szeszélyes területi eloszlásban 30-100 mm csapadék is lehullhat majd. Helyenként villám árvizek is kialakulhatnak majd. Az északi szél szombattól viharossá fokozódik.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: többnyire felhős idő várható, csak rövidebb időszakokra süthet ki a nap. Az esti óráktól már előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: erősen felhős, vagy borult idő várható, csak helyenként szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Összességében kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fokig melegszik a levegő.

null

Vasárnap: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat majd a felhőzet. Szórványosan várható újabb eső, zápor. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 16-18 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét elejétől egyre szárazabb, melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Jelentős felmelegedés kezdődik, de a 30 fok feletti hőmérsékletek egyelőre nem térnek vissza.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, időjárás, nyár