Nedves, labilis léghullámok alakítják időjárásunkat, ez pedig kedvező feltételeket teremt a felhő és csapadékképződésnek. A több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen felhős az ég és ma még szórványosan alakulhatnak ki újabb záporok, zivatarok. Kissé mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul majd.

Kedden már több lesz a napsütés, erősödik a nappali felmelegedés, elszórtan azonban még továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok.

Szerdáról egy ciklon áramlási rendszerébe kerül a Kárpát-medence. A légörvény előoldalán délkeletire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban afrikai eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk.

Újabb erős felmelegedés kezdődik, a hét második felében már kánikulai melegre számíthatunk. A fölénk érkező levegő viszonylag száraz lesz, így a sok napsütés mellett már csak néhol alakulhat ki egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: a több-kevesebb napsütés mellett gyakran lesz erősen felhős az ég és szórványosan várhatók újabb záporok, zivatarok. Néhol heves zivatar is előfordulhat majd. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 23-25 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon nem lesz melegebb 21-22 foknál. Késő estére 18-20 fok közé csökken a hőmérséklet.

Kedd: változóan felhős, napos idő várható. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhat ki zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: változóan felhős, többnyire napos időre számíthatunk. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből néhol előfordulhat zápor, vagy zivatar. A déli, délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: csütörtöktől további erős felmelegedés várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek helyenként már elérhetik a 32-33 fokot. Eleinte csak néhol, majd a hét utolsó napjaiban ismét egyre többfelé várható zápor, zivatar. A jövőhét elejétől enyhülhet a nagy meleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, kánikula, strand, hőség, nyár, csapadék, időjárás