Továbbra is nedves, labilis levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ez pedig kedvező feltételeket biztosít a felhő és csapadékképződésnek. Ma többnyire a felhőké lesz a főszerep és szórványosan várható újabb eső, zápor, legfeljebb a késő délutáni óráktól csökkenhet majd jelentősebben a felhőzet.

A következő napokban már több lesz a napsütés, de elszórtan még továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok. Egyelőre csak kismértékben erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek többnyire 25 fok alatt alakulnak majd.

Szerdától egyre inkább egy Brit-szigetek felett kialakuló ciklon áramlási rendszerébe kerülünk. A ciklon előoldalán délre fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban szubtrópusi eredetű, egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Erős felmelegedés kezdődik, de zavartalan napsütés továbbra sem valószínű. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből helyi záporok, zivatarok is kialakulhatnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, csak rövid napos időszakok lehetnek. Szórványosan várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő.

Kedd: változóan felhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb elszórtan fordulhat elő kisebb zápor, vagy zivatar. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: napos és gomolyfelhős időszakok váltogatják egymást. A délutáni óráktól szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugati szél élénk, zivatarok környezetében viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fokig melegszik az idő.

Távolabbi kilátások: a hét második felében megérkezik a kánikula, egyre nagyobb területeken emelkedik a hőmérséklet 30 fok fölé. A jelenlegi számítások szerint, a hétvégére kissé enyhül a meleg, ismét megjelennek a záporok, zivatarok.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tavasz, felhő, zivatar, nyár, zápor, időjárás