Egy hidegfront mögött ma néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik, ennek hatására kissé mérséklődik a nappali felmelegedés. Eleinte még szórványosan várható eső, zápor, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet és már csak néhol fordulhatnak elő futó záporok.

Szombaton már ismét enyhébb, ugyanakkor a délutáni óráktól egyre nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvező feltételeket biztosít a csapadékképződésnek.

Eleinte változóan felhős, napos idő várható, majd a délutáni óráktól már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Néhol felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd. Fülledt, meleg idő várható, a délutáni órákra 25-26 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap is folytatódik a változékony idő, többfelé valószínű újabb eső, zápor. Átmenetileg jelentősen mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban csupán 18-20 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: az időszak első felében erősen felhős, vagy borult idő várható, majd a délutáni órákban elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Eleinte még szórványosan, majd a későbbiekben már csak néhol várható eső, zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. A késő esti órákra 16-18 fok közé hűl a levegő.

Szombat: eleinte még számíthatunk több-kevesebb napsütésre, majd a délutáni órákban erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és többfelé valószínű zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat majd. A délnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövőhét közepéig még folytatódik a mérsékelten meleg, kora nyári idő, majd ezt követően erős felmelegedés kezdődik, a hétvégén már országos kánikula várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, nyár, hétvége, időjárás