Meleg, labilis levegő tölti ki a Kárpát-medencét, ami kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. A hétvégén a több-kevesebb napsütés mellett erős lesz a gomolyfelhő képződés és a déli óráktól kezdve egyre többfelé törhetnek ki záporok, zivatarok. A hevesebb zivatargócokban felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat majd.

Mivel a magasban lassú lesz az áramlás, így az egyes zivatarcellák, felhőszakadásgócok is lassabban helyeződnek át. Ezért aztán lesznek helyek, ahol 1-2 óra leforgása alatt, akár 30-40 mm eső is lehullhat majd. Az éjszakák enyhék lesznek, napközben pedig általában 25 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók, de a magasabb páratartalom miatt ennél magasabb lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak egymással. Délelőtt még elszórtan, délután azonban már egyre többfelé várható zápor, zivatar. Felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd. Az északnyugati szél élénk, zivatarok környezettében viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul. Késő estére 16-18 fokig hűl a levegő.

null

Vasárnap: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délelőtti óráktól már egyre többfelé várható heves zápor, zivatar. Felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd. A délnyugati szél élénk, zivatarok környezetében átmenetileg viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: változóan felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel. Az időnként erősebben megnövekvő gomolyfelhőzetből többfelé valószínű zápor, zivatar. Felhőszakadás és jégeső is előfordulhat majd. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét keddtől szárazabb levegő érkezik fölénk, csökken a csapadékhajlam és kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés. A hét második felében ismét nedvesebb, labilis léghullámok alakítják időjárásunkat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hétvége, zápor, időjárás