Egy ciklon előoldali áramlásában ma még enyhe, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony, csapadékos idő.
Szombaton többnyire a felhőké lesz a főszerep, csak néhol süthet ki rövidebb időszakokra a nap. Többfelé számíthatunk esőre, záporra, a délutáni órákban néhol zivatarra. Összességében akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

Vasárnap megérkezik fölénk a ciklon hidegfrontja, amely mögött már szárazabb, de az eddigieknél hűvösebb levegő érkezik fölénk.
Eleinte még többfelé várható újabb eső, zápor, majd a délutáni órákban már csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása.
Mérséklődik a nappali felmelegedés, a délutáni órákban már csak 13-15 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók, de az erős északnyugati szélben ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk.

A jövőhét elején is folytatódik az átlagosnál hűvösebb idő. Jelentős csapadék már nem várható, futó záporok azonban bárhol előfordulhatnak majd. Erősödik az éjszaki lehűlés, főként kedd hajnalban lehet néhol gyenge talaj menti fagy.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban átmenetileg felszakadozhat felhőzet, kevés napsütés is lehet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A délnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul, de a tartósan esős tájakon nem lesz melegebb 15 foknál. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: eleinte borult idő várható, többfelé újabb esővel, záporral, majd a délutáni órákban csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. A délutáni órákra 15-17 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövőhét második felében jelentős felmelegedés kezdődhet, záporok, zivatarok azonban továbbra is előfordulhatnak majd.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, szalinay, időjárás