A következő napokban egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat, melynek következtében egyre változékonyabbra, hűvösebbre fordul az idő. A ciklon előoldalán ma még enyhe, de már növekvő nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, ezért napközben erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, néhol esetleg zivatar is. A legmagasabb nappali hőmérsékletek még 17-19 fok kötött alakulnak, tehát a több felhő ellenére viszonylag kellemes lesz az idő.

1. ábra: a markáns hidegfront a vasárnap hajnali órákban éri el Somogy megyét, ekkor helyenként heves záporok is kialakulhatnak majd. A front egy erősebb csapadéksávot tol majd maga előtt.
1. ábra: a markáns hidegfront a vasárnap hajnali órákban éri el Somogy megyét, ekkor helyenként heves záporok is kialakulhatnak majd. A front egy erősebb csapadéksávot tol majd maga előtt.

Vasárnap hajnalban eléri hazánkat a ciklon markáns hidegfrontja (1. ábra). Megerősödik, többfelé viharossá fokozódik az északi szél, amellyel egyre hidegebb levegő érkezik fölénk. Erős lehűlés kezdődik, a délutáni órák hőmérséklete már csak 10-12 fok között alakul, de a nagy szél miatt ennél alacsonyabb lesz a hőérzetünk. A nap első felében még előfordulhat eső, zápor, majd a későbbiekben csökken a csapadékhajlam, a késő délutáni órákban néhol a felhőzet is felszakadozhat majd.

Hétfőn folytatódik a szeles, hideg idő. Újabb csapadék már nem valószínű, de többnyire erősen felhős marad az ég, jelentős felhőzetcsökkenés majd az esti óráktól várható.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: eleinte még lehetnek rövid, napos időszakok, majd erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni órákban már egyre többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, de a késő délutáni órákban helyenként már felszakadozhat a felhőzet. Eleinte még többfelé, a későbbiekben már csak néhol lehet eső, zápor. Az északira forduló szél viharossá fokozódik. A reggeli órák hőmérséklete 8-10 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid, napos időszakok is lehetnek. Néhol előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északi szél erős lesz. A reggeli órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: kedd és csütörtök hajnalra ismét erősen lehűl a levegő, többfelé lehet talaj menti fagy. A hétvégéhez közeledve kisebb felmelegedés kezdődik, de az időjárás változékony jellege megmarad.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: borús, felhős, hidegfront, lehűlés, időjárás