Az átmeneti szárazabb idő után, ma már egy mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerül hazánk, ezért változékonyabbra fordul időjárásunk. Eleinte még előfordulhat kevés napsütés, majd napközben dél felől megközelít bennünket a ciklon csapadékzónája, erősen megnövekszik a felhőzet és a délutáni órákban már kisebb esőkre, záporokra is számíthatunk. Pénteken a mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, többfelé várható újabb eső, zápor, néhol akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Az északi szél erős lesz, ezért a 8-10 fok közötti nappali hőmérsékleteket a ténylegesnél hidegebbnek érezzük majd.

Szombat napközben lassan távolodik térségünkből a csapadékzóna, mögötte azonban továbbra is váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így marad a változékony idő. Időnként elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, de szórványosan továbbra is előfordulhatnak majd záporok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Csütörtök: napközben megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és a délutáni órákban már egyre többfelé valószínű kisebb eső, zápor. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. Késő estére 6-8 fok közé hűl a levegő.

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor. Az északi szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett, napos időszakok is előfordulhatnak majd. Szórványosan kell számítani kisebb esőkre, záporokra. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 3-5 fok között alakul. A délutáni órákra 10-12 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony idő. A jövőhét keddtől északkeleti áramlással hidegebb levegő érkezik fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ciklon, enyhülés, eső, tavasz, tél, időjárás