Tőlünk délnyugatra egy hatalmas ciklon örvénylik, melynek áramlási rendszerében váltakozó nedvességtartalmú, egyre enyhébb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A következő időszakban meglehetősen változékony, de az átlagosnál több fokkal melegebb idő várható. A hétvégén napos és erősen felhős időszakok váltakoznak majd egymással, szombaton számíthatunk több napsütésre. Számottevő csapadék vasárnap estig nem várható, de kisebb esők, jelentéktelen záporok elszórtan előfordulhatnak majd. 

Vasárnap estétől nagyobb nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így megvastagszik felettünk a felhőzet és hétfőre virradóra már egyre többfelé várható eső, zápor. Hétfőn eleinte borongós, csapadékos idő várható, majd napközben már szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, a délutáni órákban megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. 

A legmagasabb nappali hőmérsékletek kezdetben még kevéssel 10 fok alatt, majd vasárnaptól már egyre inkább 15 fok körül alakulnak majd.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

szombat.jpg

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék az esti órákig nem valószínű. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

vasárnap.jpg

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Eleinte csak néhol, majd a késő esti óráktól már többfelé lehet kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte erősen felhős, vagy borult idő várható, többfelé esővel, záporral, majd a délutáni órákban várhatóan csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. A déli szél erős, időnként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 13-16 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a változékony, időnként csapadékos időjárás. A hét közepére átmenetileg visszaesik a hőmérséklet, ezt követően azonban újabb felmelegedés várható.

 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe idő, felmelegedés, tavasz, tél, időjárás