Ma kezdetben egy csapadékzóna alakítja időjárásunkat, elszórtan várható többnyire kisebb mennyiségű eső, zápor. Napközben az eső súlypontja fokozatosan a keleti tájak fölé helyeződik, így megyénkben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. Ma még kissé hűvös idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek többnyire 5-7 fok között alakulnak majd.

Szombattól újabb változás kezdődik időjárásunkban. Egy ciklon előoldalán ismét délire fordul felettünk az áramlás, amellyel több hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, vasárnap már egyre nagyobb területeken mérhetünk 15 fok körüli hőmérsékleteket.
A hétvégén is inkább a felhőké lesz a főszerep, de kevés napsütésre szinte mindenhol számíthatunk. Számottevő csapadék már nem várható, legfeljebb elszórtan alakulhat ki kisebb eső, zápor.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: eleinte még borult idő várható, kisebb esőkkel, záporokkal, majd napközben megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 2-4 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat kisebb eső, futó zápor. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A reggeli órák hőmérséklete 0,-2 fok között alakul. A délutáni órákra 7-9 fok közé melegszik a levegő, a magasabb értékek a naposabb tájakon lesznek.

null

Vasárnap: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 1-3 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben is folytatódik a változékony, időnként csapadékos időjárás. A jövőhét hétfőig erős felmelegedés várható, majd ezt követően ismét hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: felmelegedés, enyhe, időjárás