Egy ciklon előoldalán felerősödik felettünk a délnyugati áramlás, amellyel még az eddigieknél is enyhébb léghullámok érkeznek fölénk.

Az átmeneti "meleghullám" ma éri el tetőpontját, a változóan felhős, napos időben általában 16-18 fok közé melegszik a levegő, de néhol, rövid ideig akár 20 fokot is mérhetünk majd.

fotó: MTI
fotó: MTI

Kedden egy közeledő hidegfront előterében még mindig enyhe, de már nedvesebb levegő érkezik fölénk. Napközben többnyire erősen felhős lesz az ég és többfelé számíthatunk esőkre, záporokra. Mérséklődik a nappali felmelegedés, de még mindig igen enyhe idő várható.

Szerdára megérkezik fölénk a hidegfront, hatására csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A megerősödő, időnként viharossá fokozódó északnyugati széllel hidegebb levegő érkezik fölénk, mérséklődik a nappali felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Hétfő: többnyire változóan felhős, napos idő várható, de néhol erősebben felhős időszakok is előfordulhatnak majd. Csapadék nem várható. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

Kedd: többnyire erősen felhős idő várható, néhol azonban felszakadozhat a felhőzet. Többfelé valószínű eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A reggeli órák hőmérséklete 7-9 fok között alakul. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő.

Szerda: eleinte még előfordulhat eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet. Napközben felhőátvonulások várhatók, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal. Elszórtan még előfordulhatnak kisebb záporok. Az északnyugati szél erős, helyenként viharos lesz. A reggeli órák hőmérséklete 2-4 fok között alakul. A délutáni órákra 6-9 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a következő egy hétben folytatódik a meglehetősen változékony, az eddigieknél kissé hűvösebb idő. Vasárnapig több csapadékzóna is áthalad majd felettünk, ezekből többnyire kisebb mennyiségű esők, záporok várhatók. A derültebb, szélcsendes éjszakákon megjelennek a gyenge fagyok, napközben pedig többnyire 5-8 fok között alakulhatnak a legmagasabb hőmérsékletek. A hétvégétől ismét egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk, vasárnap már 15 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhül, enyhülés, ciklon, tavasz, tél, csapadék, eső, időjárás